assorted clothes lot on gray clothes racks assorted clothes lot on gray clothes racks

Detailhandel: betekenis en uitleg van het begrip

Op een website die letterlijk ‘Detailhandel’ heet, mag je ook wel verwachten dat er dan ergens staat uitgelegd wat een detailhandel eigenlijk is. Tenminste, dat vinden wij. Bij deze presenteren we je dan ook graag de tekst waar je de betekenis en uitleg van het begrip ziet staan. We gaan eveneens in op bijvoorbeeld het verschil tussen detailhandel en retail, want als we dan toch bezig zijn, kunnen we het maar beter goed doen. Ga er lekker voor zitten en laat je vooral informeren, daar zijn we tenslotte voor!

Betekenis en uitleg

Allereerst geven we antwoord op de vraag ‘wat is detailhandel?’. Het antwoord daarop is:

Detailhandel verwijst naar de verkoop van goederen direct aan consumenten. Het is het laatste schakeltje in de distributieketen voordat een product in de handen van de eindgebruiker komt. Dit gebeurt meestal in fysieke winkels, zoals supermarkten en boetieks, maar ook online via webshops.

Daarbij is goed te vermelden dat uit rechtszaken is gebleken dat niet alle webshops per definitie als detailhandel mogen worden gezien. Maar goed, een fysieke winkel waar producten worden uitgestald en deze kunnen worden gekocht door consumenten, is dat wel.

In de praktijk

Vervolgens een uitleg van detailhandel. In principe is het niet veel meer dan dat een ondernemer producten inkoopt bij groothandels en/ of fabrikanten. Vervolgens verkopen ze dit (na bewerking) aan consumenten voor een prijs die ogenschijnlijk hoger ligt dan de inkoopprijs. Dit verschil is hun winst. Het doel is om producten op een aantrekkelijke manier aan te bieden en klanten te overtuigen tot aankoop over te gaan.

Verschil tussen retail en detailhandel

Over naar het verschil tussen retail en detailhandel. Deze begrippen worden namelijk vaak onterecht door elkaar gehaald, terwijl er toch wel degelijk een subtiel verschil is. We definieren:

  • Retail is een bredere term die zowel de verkoop aan consumenten (detailhandel) als het leveren van diensten aan consumenten omvat.
  • Detailhandel verwijst specifiek naar de verkoop van goederen en diensten rechtstreeks aan consumenten in kleinere hoeveelheden.

In wezen is detailhandel een subset van retail. Een voorbeeld van retail is een kapper. Tegen een beloning (in geld) knipt de kapper jouw haren (dienst). Soms zal je ook een speciale shampoo kopen (product), omdat de kapper dat aanraadt te gebruiken voor je haar. Ook een hotel valt wel onder retail, maar niet onder de detailhandel. Het is immers een dienst (overnachting, restaurant) wat ze leveren en geen product.

Belang van de detailhandel

Je moet maar zo denken, als er geen kledingwinkels meer bestaan en je alleen nog maar losse stoffen kan kopen, dan zal er snel genoeg toch weer iets ontstaan waarbij een bepaalde dienst door een ander wordt uitgevoerd. Het enige dat jij hoeft te doen, is te zoeken waar deze personen zich begeven en een kledingstuk aan te schaffen. Met andere woorden, winkels bestaan niet zonder reden. Ze leveren gemak aan de consument en de verkoper kan er in handlen. Detailhandel (en ook retail natuurlijk), speelt een cruciale rol in de economie. Hier zijn nog wat andere reden:

  • Werkgelegenheid
    Detailhandel biedt miljoenen banen wereldwijd. Van kassamedewerkers tot managers, de sector creëert diverse werkgelegenheden. Toevallig hebben we in een ver verleden ook in een winkel gewerkt en dat was werkelijk waar geweldig. Een aanrader dus!
  • Consumentenkeuze
    Al die winkels zorgen ervoor dat consumenten toegang hebben tot een breed scala aan producten. Dit bevordert de keuzevrijheid en stimuleert concurrentie.
  • Economie stimuleren
    Winkels genereren belastinginkomsten voor de overheid. Dat komt namelijk door iets wat ‘ondernemer voor de inkomstenbelasting‘ heet, zoek maar eens op!Het geld wordt in elk geval vaak gebruikt voor publieke diensten zoals onderwijs en gezondheidszorg.

Weet trouwens dat, voor het overzicht, de detailhandel is ondergebracht in verschillende branches/ categorieën. Een aantal voorbeelden daarvan zijn: kleding, mode en textielbranche, educatie en vrije tijd en auto, motor en rijwielen branche.

Belangenbehartigers

Maar goed, we moeten ook eerlijk zijn en vermelden dat iet alles altijd zo positief in de detailhandel verloopt. Zo hebben de fysieke winkeliers het veelal zwaar met de opkomst van online webshops en hoor je de werknemers nog weleens klagen over de wat karige uitbetalingen voor het geleverde werk. Met andere woorden, iemand zal nog wel de belangen moeten behartigen. Gelukkig zijn er verschillende organisaties die hier zich mee bezig houden. Ook treden zij op tegen winkeldiefstal en zetten ze zich in voor de bereikbaarheid van alle winkels. Wat een prachtige initiatieven, nietwaar?

Conclusie

De detailhandel is veel meer dan alleen de directe verkoop van producten. Het is een essentiële schakel in de economie die zorgt voor werkgelegenheid, belastinginkomsten en consumentenkeuze. Vergeet verder niet dat detailhandel niet hetzelfde is als retail. Anyway, met deze blog hopen we je een duidelijk overzicht te hebben gegeven van wat detailhandel inhoudt en waarom het zo belangrijk is. Als je meer wilt weten over dit onderwerp, blijf dan op de hoogte van onze toekomstige artikelen.