black flat screen computer monitor with black computer keyboard black flat screen computer monitor with black computer keyboard

Vanaf welke leeftijd Fortnite spelen?

Tja, met al die technologie van tegenwoordig is het soms moeilijk om alles nog goed te kunnen monitoren. ‘Stiekem’ spelen kinderen spelletjes (of eigenlijk games) waar ze eigenlijk te jong voor zijn. Maar goed, gezien ‘iedereen’ het doet, wordt het door veel ouders gedoogd. Begrijp ons niet verkeerd, dat is natuurlijk een keuze van de ouders, maar het is niet altijd even positief.

Een spelletje waar veel vraagtekens naar boven komen rijzen als het gaat om de minimale leeftijd, is Fortnite. Dit mateloos populaire spel wat de afgelopen jaren is uitgegroeid tot een van de grootste games ter wereld, is erg populair onder jongere gebruikers. In deze blog lees je alles over Fortnite én de bijbehorende leeftijdsgrens. Benieuwd? Lees dan gauw verder.

Wat is Fortnite?

Fortnite is een populaire online videogame ontwikkeld door Epic Games, uitgebracht in 2017. Het spel staat bekend om zijn Battle Royale-modus, waarin maximaal 100 spelers op een eiland worden gedropt om tegen elkaar te strijden tot er één persoon of team overblijft. Spelers moeten wapens en middelen verzamelen terwijl de speelbare zone steeds kleiner wordt.

Een uniek aspect van Fortnite is het bouwsysteem, waarmee spelers structuren kunnen bouwen om zich te verdedigen of strategische voordelen te behalen. Naast de Battle Royale-modus zijn er ook de Creative Mode, waar spelers hun eigen werelden en speltypes kunnen ontwerpen, en Save the World, een coöperatieve modus waarin spelers samenwerken om golven van vijanden te verslaan.

Gratis of toch niet?

In principe is het spel Fortnite gewoon gratis te spelen. Het zit ‘m echter in de populaire skins en dansjes waar je zogeheten v-bucks voor moet betalen. Die zorgen ervoor dat je poppetje er leuker uitziet en dus in stilstand leuke dansjes kan doen. Dat die dansjes dan ook nog eens in grote getale worden nagedaan op TikTok, draagt eveneens bij bij de populariteit bij de jonge generaties.

De kans is aanzienlijk aanwezig dat een van jouw kinderen er ook wel wat zakgeld aan wil verkwisten. Maar ja, doe dat maar eens. Het is niet alsof het gratis is en zodra er weer iets ‘populair’ is, wordt het voorgaande zonder pardon aan de kant geschoven. Nou ja, zolang je er goede afspraken over maakt, is het wel prima.

Welke minimale leeftijd bij Fornite?

Tja, zeg het maar. Fortnite had voor een langere tijd een leeftijdsclassificatie van 12 jaar en ouder volgens de Europese PEGI-classificatie (Pan European Game Information). Dit betekent dat het spel geschikt werd geacht voor spelers van 12 jaar en ouder vanwege de aanwezigheid van geweld, hoewel dit geweld niet expliciet of realistisch wordt weergegeven.

Het geweld zit ‘m namelijk in het feit dat poppetjes op elkaar schieten. Dat kan de verkeerde ideeën opwekken bij jonge kinderen, dus vandaar die leeftijdsgrens. Een leeftijdsgrens die, helaas voor sommige ouders, nu niet meer geld. Want, zo blijkt, PEGI heeft eind 2023 beslist om het label te veranderen naar ‘parental guidance recommended’. Dat houdt in dat het spel door iedereen, onder ouderlijk toezicht, mag gespeeld worden.

‘Dat is toch niet normaal?’

Nee, dat is niet normaal. Echter is het spel uitgebreid tot zoveel verschillende game modes en werelden, dat niet alles slechts geschikt is voor zij die twaalf jaar en ouder zijn. Daarom werkt Fortnite eraan om zogeheten ‘cabined accounts’ voor jongere spelers te creëren. Dat houdt in dat jonge spelers niet alle game modes zouden kunnen spelen. Bovendien willen ze alle individuele spelletjes op Fortnite een eigen PEGI classificatie geven.

Monitoren als ouder

Kijk, wij gaan jou als ouder niet vertellen wat wel en niet mag. Sterker nog, dat doet Fortnite tot op zekere hoogte ook niet, dus waarom zouden wij dat wel doen? Echter willen we je wel een par tips meegeven om te bepalen of het verstandig is je kind dit te laten spelen.

  1. Streams
    Kijk eens naar streams van professionele spelers om te bepalen welke game mode juist wel of niet geschikt is voor jouw kind. Vind je het te agressief, dan kan je daar altijd grenzen in stellen.
  2. Gesprek
    Voer een gesprek met je kind over de gebeurtenissen is het spel. Maak hen duidelijk wat het verschil tussen de realiteit en een spelletje is en wat wel of niet gedoogd is.
  3. Contact beperken
    Het is mogelijk om met andere spelers in contact te komen. Echter wordt vaak opgemerkt dat het er nogal toxic aan toe kan gaan. Het pestgedrag van bepaalde mensen kan best hard binnenkomen, dus vertel bijvoorbeeld tegen je kind dat hij alleen met zijn vriendjes kan praten.
  4. Cabined account
    We hadden het er net al even over, maar het is van groot belang dat je de juiste leeftijd in het account van je kind hebt staan. Mocht het zo zijn dat er inderdaad PEGI classificeren op specifieke spellen komen, dan worden kinderen die te jong zijn, automatisch ‘gebanned’.
  5. Verslavend
    ‘Ineens’ zit je kind al twee uur lang non stop te gamen. Dat lijkt ons niet helemaal de bedoeling. Om die reden is het verstandig van te voren een maximum tijd af te spreken. Dat ze dan net nog een nieuw potje hebben gestart, is hun eigen probleem. Een afspraak is een afspraak, wat hun leert verantwoording te nemen.

Aan de hand van bovenstaande punten kan je zeker een goede basis leggen voor de afspraken die je maakt met je kind over het gebruik en het spelen van Fortnite.

Conclusie

Een minimale leeftijd die geldt bij het spelen van Fortnite? Die is er helaas niet. Daarentegen is PEGI overgestapt naar het zogeheten ‘ouderlijk toezicht’. In de toekomst zal er wel weer een rating komen voor de verschillende game modes. Ook is het verstandig om je oog te richten op de zogeheten cabined accounts. Goed, spreek duidelijke afspraken met je kind af over het spelen van Fortnite, en het zal allemaal wel goed komen.