woman near wall woman near wall

Biotine: wat is het en wat zijn de nadelen?

Biotine, ook wel bekend als vitamine B8, is een in water oplosbare vitamine die behoort tot de B-complex vitaminen. Deze vitamine speelt een cruciale rol in verschillende stofwisselingsprocessen in ons lichaam, met name bij de omzetting van voedsel in energie. Maar waarom is biotine zo populair geworden in de gezondheids- en schoonheidsindustrie? En zijn er ook nadelen verbonden aan het gebruik van biotine? Laten we eens dieper duiken in dit onderwerp.

Let op: wij zijn er niet om je te vertellen of je wel of niet supplementen biotine moet gaan slikken. Mocht je denken dat je een tekort hebt en heb je er last van, raadpleeg dan een professional, zoals een arts.

Wat is biotine?

Biotine is een vitamine die essentieel is voor verschillende lichaamsfuncties. Het helpt enzymen je lichaam onder andere bij

  • de afbraak van koolhydraten, vetten en eiwitten uit ons voedsel en zet deze om in energie.
  • het behoudt van gezond huid en haar, wat een van de redenen is waarom het vak wordt gepromoot als een ‘schoonheidsvitamine’.
  • de werking van het zenuwstelsel
  • de aanmaak van vetzuren

Ons lichaam kan biotine niet zelf aanmaken, dus we moeten het uit onze voeding halen. Gelukkig komt biotine voor in een breed scala aan voedingsmiddelen zoals eieren, noten, pinda’s en melk. Voor de meeste mensen is een gevarieerd dieet voldoende om aan hun dagelijkse biotinebehoefte te voldoen. Biotine kan immers, vanwege die wateroplosbare eigenschap, niet opslaan in je lichaam. Blijven eten dus!

Biotine supplementen

Kijk je in de schappen van een willekeurige drogist, dan zal je daar ongetwijfeld biotine supplementen zien liggen. Deze worden vaak aangeprezen voor zij die kampen met zwakke nagels en dun haar. Hoewel biotine inderdaad goed is voor de verbetering van dit soort dingen, krijgen de meeste mensen het al voldoende binnen via hun voeding. Supplementen kunnen in principe nuttig zijn voor mensen met een tekort, maar dit komt zo zelden voor, dat je je bijna gaat afvragen of het niet gewoon een ‘marketingtruc’ is.

In elk geval raden we je aan niet zomaar van allerlei supplementen te gaan slikken. In veel gevallen is dit namelijk niet nodig en heeft het nu niet echt positief effect op je lichaam. Maar goed, you do you. Het is ook niet alsof je het per se alleen op recept kan krijgen, dus schijnbaar doet het wel iets.

Mogelijke nadelen van biotine

En nu dan hetgeen waarvoor je kwam, namelijk de nadelen van biotine. WE zeggen er nog maar eens uitdrukkelijk bij dat we geen arts zijn en de nadelen voor jou misschien wel of niet kunnen bestaan.

#1 Verstoorde medische resultaten

Een van de minder bekende, maar potentieel serieuze nadelen van het nemen van grote hoeveelheden biotine, is dat het de resultaten van bepaalde laboratoriumtests kan verstoren. Biotine kan bijvoorbeeld de resultaten van tests voor schildklierfuncties, hormonen en hartmarkers beïnvloeden, wat kan leiden tot misdiagnoses of onnodige bezorgdheid. Het is daarom belangrijk om je arts te informeren als je biotine-supplementen gebruikt voordat je een eventuele bloedtest ondergaat.

#2 Vergissingen

In Nederland is biotine vitamine B8. Echter schijnt dat niet overal zo het geval te zijn. Sterker nog, het zou op sommige plekken eerder bekend staan als vitamine B7 of H. Daarom is het belangrijk om niet overal en altijd maar vitamine B8 vandaan te halen. Het zou zonde zijn als je ervoor kiest biotine te slikken, om vervolgens het verkeerde voorgeschoteld te krijgen. In principe geldt natuurlijk bij alles dat je dient te checken wat de ‘ingrediënten’ zijn, but you get the point, nietwaar?

#3 Overdosis en bijwerkingen

Geloven we een bron als het Voedingscentrum, dan wordt duidelijk dat je eigenlijk geen voerdosis kan krijgen aan biotine. Da komt omdat je het overschot gewoon uitplat. Echter zeggen sommige experts zich zorgen te maken over de grote hoeveelheden biotine die er worden geconsumeerd. Mogelijk dat toekomstig onderzoek hier nog wat meer over kan duidelijk maken. Het is toch je lichaam, waar we het over hebben!

Is Biotine voor Iedereen Geschikt?

Biotine is voor de meeste mensen veilig, vooral wanneer het uit voeding wordt verkregen. Mensen met bepaalde gezondheidsproblemen, zoals diabetes, of die specifieke medicijnen gebruiken, zouden echter eerst met hun arts moeten overleggen voordat ze biotinesupplementen nemen. Ook zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, moeten voorzichtig zijn en overleggen met hun arts voordat ze supplementen gebruiken. Al wordt er van die groep trouwens ook weer gezegd dat ze iets meer biotine dan anderen nodig hebben. Nou ja, aan die uitspraak gaan we onze vingers maar even niet branden.

Conclusie

Biotine heeft ongetwijfeld enkele voordelen, vooral als het gaat om de gezondheid van haar, huid en nagels en de ondersteuning van de stofwisseling. Echter, zoals met veel dingen in het leven, is balans de sleutel. Hoewel biotine over het algemeen als veilig wordt beschouwd, vooral in de hoeveelheden die via voeding worden verkregen, kunnen hoge doses in supplementvorm zelfs de resultaten van medische tests verstoren.

Dus, als je overweegt om biotinesupplementen te nemen, is het belangrijk om dit met mate te doen en eerst met een arts of andere professional te overleggen. Het handhaven van een gevarieerd en gezond dieet is vaak de beste manier om ervoor te zorgen dat je lichaam alle benodigde vitamines en mineralen binnenkrijgt, inclusief biotine.