pink pig figurine on white surface pink pig figurine on white surface

Marc Coucke’s vermogen: is hij miljardair?

De verkoop van zijn bedrijf Omega Pharma, wat hij decennia geleden opbouwde en waar hij ontzettend veel geld in investeerde, leidde ertoe dat Coucke zich miljardair kon noemen. Zijn holding Alychlo, welke is genoemd naar zijn kinderen, bestond namelijk uit een eigen vermogen van wel meer dan 1,3 miljard euro. Dat was het gevolg van de honderden miljoenen die hij cash kreeg. De andere helft kreeg Coucke in aandelen van Perrigo, de koper van het bedrijf. Echter zou dat later voor onvoorziene problemen leiden. De aandelen verminderden namelijk enorm in waarde.

On top of that, leidde de verkoop later tot juridische complicaties. Perrigo beschuldigde Coucke ervan de financiële cijfers van Omega Pharma mooier te hebben voorgesteld, wat leidde tot een arbitragezaak. In 2021 oordeelde een arbitragecommissie dat Coucke en Waterland honderden miljoenen euro’s moesten betalen aan Perrigo, een bedrag dat inclusief kosten en rente opliep tot €350 miljoen.

Geen miljonair meer

Mark Coucke, een bekende Belgische ondernemer, is medio 2024 geen miljardair meer. Toch probeert hij er alles aan te doen om dat wél weer voor elkaar te krijgen. Hij heeft het Belgische volk bijvoorbeeld beloofd te investeren investeren verschillende bedrijven en dat doet hij dan ook. Van vastgoed, tot energie en healthcare, bedrijven uit van allerlei sectoren passeren de revue.

Coucke op vakantie

Maar goed, je begrijpt natuurlijk zelf wel dat je een status zoals Coucke die heeft, niet zomaar bereikt. Je zal je passie en doorzettingsvermogen moeten combineren met slim ondernemerschap. Dat betekent dat je investeert in het opbouwen van netwerk, risico’s durft te nemen, verantwoordelijkheid neemt voor gefaalde projecten en dat je je op de lange termijn blijft focussen. Dat je dan ook nog niet geheel toevallig een sterke financiële basis hebt, is natuurlijk ook handig om je visie te realiseren.

De toekomst

Coucke is een van de weinige landgenoten die eens de grens van status als miljardair heeft bereikt. Echter heeft hij vandaag de dag een aantal verliezen geleden, waardoor hij weer onder die grens zit. We zijn nieuwsgierig of hij het nog gaat redden en zo niet, of hij daar dan wel zijn vrede in kan vinden.

Iets waar hij overigens wel zegt mee te worstelen, is de kritiek die hij af en toe krijgt van zijn landgenoten. Zo roepen mensen massaal dat vermogende ondernemers meer belasting zouden moeten betalen. Dat ze meer geld moeten afstaan, zodat het geld voor de minderbedeelden kan worden ingezet. Coucke heeft hierover weleens gezegd dat hij niet per definitie tegen hoge belastingen is, maar wel als het in de pot van de staat verdwijnt en er vervolgens nog steeds problemen zijn bij die minderbedeelden. Hmm… Het mes snijdt altijd aan twee kanten, nietwaar?

Conclusie

Al met al kunnen we concluderen dat je met niets anders dan fascinatie naar Mark Coucke kan kijken. Hij heeft iets gedaan wat lang niet iedereen lukt of zal lukken. Mocht je er niets me hebben, dan verplicht niemand je om in hem te interesseren, hè. Live and let live, zeggen we dan altijd maar!