A living room filled with furniture and a fire place A living room filled with furniture and a fire place

Hybride warmtepomp: wat zijn eigenlijk de nadelen?

In een tijd waarin klimaatverandering een topic van elke dag is, is het noodzakelijk om je er op een gegeven moment toch wel in te verdiepen. Denk bijvoorbeeld aan dat lieftallige huis waarin je woont. Er is ongetwijfeld nog wel ruimte om het een en ander te verduurzamen. Dat is niet alleen goed voor de planeet, maar op den duur ook voor je eigen portemonnee.

In deze blog zullen we je vertellen wat je kan doen om een matig geïsoleerd huis al een stapje te verduurzamen. Of nou ja, in het specifiek met een hybride warmtepomp. Lees in deze blog alles over het apparaat wat je wil weten. Hierbij komen ook de nadelen aan bod, want ook dat is natuurlijk belangrijk om in je koppie te houden.

Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is een verwarmingssysteem dat gebruik maakt van twee verschillende technologieën om je huis te verwarmen en soms ook te koelen. Tenminste, het is een warmtepomp die kan worden gecombineerd met een cv-ketel die is gestookt op gas. De warmtepomp gebruikt namelijk elektriciteit om warmte uit de lucht, bodem of water te halen en deze naar binnen te transporteren. Dit is vaak efficiënter en milieuvriendelijker dan gasverwarming, vooral als de buitentemperaturen niet extreem laag zijn. Wanneer de vraag naar warmte hoger is, zoals tijdens zeer koude periodes, kan de gasgestookte ketel bijspringen om extra warmte te leveren.

Door deze combinatie kan een hybride warmtepomp het beste van beide systemen benutten: de hoge efficiëntie van de warmtepomp bij normale omstandigheden en de extra capaciteit van de gasgestookte ketel wanneer dat nodig is. Dit zal resulteren in lagere energiekosten en een verminderde CO2-uitstoot vergeleken met het gebruik van een traditionele gasgestookte ketel alleen.

Opbrengsten

De opbrengsten van zo’n hybride warmtepomp zijn echt fantastisch, als we de ‘professionals’ mogen geloven. Je zou namelijk zo’n 60 tot 70 procent aan aardgas kunnen besparen. Dat betekent dat je een aanzienlijke hoeveelheid aan kosten kan besparen op de kosten die je maakt voor je energie. Elektriciteit, as you know, is namelijk een stuk goedkoper dan de gasprijzen, die sinds een aantal jaar hun hoogtepunt hebben bereikt.

Wat zijn nadelen van een hybride warmtepomp?

Dus, dus, dus. Jij bent misschien wel geïnteresseerd in een hybride warmtepomp voor jouw woning, maar hoe zit dat eigenlijk met de nadelen? Deze hebben we even op een rijtje gezet:

  • Complexiteit van het systeem
    Het systeem is complexer omdat het twee verschillende technologieën combineert. Dit kan leiden tot hogere onderhoudskosten en mogelijke complicaties bij de installatie of het onderhoud.
  • Afhankelijkheid van gas
    Hoewel de warmtepomp veel van de verwarming verzorgt, blijft de gasgestookte ketel nodig voor tijden van hoge vraag of zeer koude omstandigheden. Dit betekent dat je nog steeds afhankelijk bent van gas, wat je energieverbruik en afhankelijkheid van fossiele brandstoffen kan beïnvloeden.
  • Ruimte voor installatie
    De installatie van een hybride warmtepomp vereist voldoende ruimte voor zowel de warmtepompunit als de gasgestookte ketel, wat een beperking kan zijn in kleinere woningen of appartementen.
  • Geluid
    Hoewel warmtepompen over het algemeen stil zijn, kan de buitenunit van een lucht/water-warmtepomp geluid maken dat als storend kan worden ervaren door omwonenden.
  • Regelgeving en subsidies
    Er is wel een subsidie voor een hybride warmtepomp, maar deze is gelimiteerd en moet aan een aantal punten voldoen. Zo is het belangrijk dat
    – de pomp een energielabel heeft van A++ en hoger
    – het vermogen is 4 kW
    Je krijgt daarbij een subsidie van maximaal €2550,- euro.
  • Geluid
    Hoewel warmtepompen over het algemeen stil zijn, kan de buitenunit van een lucht/water-warmtepomp geluid maken dat als storend kan worden ervaren door omwonenden (en door jezelf, als je het raam nog open hebt staan).

Bovendien is het ook nog eens zo dat volgens bepaalde professionals een hybride warmtepomp er alleen is voor de huizen die al een matige isolatie hebben. Een volledig geïsoleerd huis wil je met een volledig elektrisch warmtepompsysteem verwarmen en een niet geïsoleerd huis is nog niet geschikt genoeg voor zo’n systeem. Hmm… Even denken dus.

Conclusie

Bij het overwegen van een hybride warmtepomp is het belangrijk om deze nadelen af te wegen tegen de voordelen en te kijken of het systeem past bij jouw specifieke situatie en behoeften. Laat je informeren door professionals en kijk of het helemaal iets voor jouw en je huis is. Het is de investering wat ons betreft écht waard. Hoe blij wij zijn dat we in een perfect gesoldeerd huis mogen wonen en in de winter daadwerkelijk betaalbare warme voetjes op de vloer hebben, is niet in woorden uit te drukken. Voor nu zeggen we, tot de volgende keer!