Wat is het toch geweldig, dat internet. Maar dan moet het wel werken. En je niet frustreren. Hoe vaak komt het wel niet voor dat je in de tuin, in de zon, een heerlijke serie wil kijken, maar dat niet lukt omdat de WiFi niet sterk genoeg is. Of wat dacht je van het gegeven dat je eigenlijk wel vaker thuis wil werken, maar dat niet echt lukt omdat het internet op zolder zo traag is.
Heel vervelend, maar gelukkig bestaat er gewoon een betaalbare oplossing. Die oplossing? Een WiFi versterker natuurlijk! In deze blog vertellen we je graag wat dit apparaatje doet en hoe het werkt. Op die manier kan je misschien toch op alle plekken in en rondom het huis doen wat je voor ogen hebt. Wij zijn al overtuigd, jij ook?
Het basisprincipe
Een wifi-versterker werkt door het ontvangen van een bestaand wifi-signaal en dit signaal vervolgens opnieuw uit te zenden. Dit versterkt niet het oorspronkelijke signaal zelf, maar vergroot wel het bereik van het netwerk door het signaal naar moeilijk bereikbare plekken te sturen. Het apparaat fungeert dus als een soort tussenstation tussen de router en de apparaten die verbinding willen maken met het netwerk.
Opmerking: plaats de wifi-versterker op een plek waar je nog wel enige verbinding hebt. Doe je dat niet, dan zal het niet werken.
Repeater versus extender
Goed om te weten dat we het hebben over een zogeheten repeater en niet over een extended. Het is een technisch verhaal, maar voor de geïnteresseerden presenteren we hier het verschil:
Een wifi-repeater vangt het signaal op, versterkt het en stuurt het weer uit op hetzelfde frequentiekanaal. Dit kan soms leiden tot een lagere snelheid, omdat het apparaat zowel moet ontvangen als verzenden op hetzelfde kanaal. Een wifi-extender, daarentegen, creëert een nieuw wifi-netwerk en maakt meestal gebruik van een andere frequentieband (zoals dual-band technologie), waardoor de snelheid minder beïnvloed wordt.
Verschillende frequenties
En dan nog even over de frequenties, in principe kan je kiezen uit twee verschillende opties. De meeste moderne modems ondersteunen zowel 2,4 Ghz als 5 GHz. Het belangrijkste verschil betreft:
- 2,4 GHz
Je hebt een groter bereik, maar het internet is gevoeliger voor interferentie en heeft doorgaans wat lagere snelheden. - 5 GHz
Het bereik is kleiner, maar de snelheden zijn wel een stuk hoger. Helaas wordt het wel sneller gehinderd door fysieke obstakels zoals muren.
In een huishouden waar de meeste mensen alleen een telefoon en tablet gebruiken, is de 2,4 GHz instelling interessant. Mocht er een gamer in your midst zijn, dan wil je waarschijnlijk 5 GHz, al is het dan wel verstandig om dichtbij de modem te gaan zitten.
Installatie en gebruik
Oké, stel je voor, je hebt zo’n ding aangeschaft. Wat is dan de volgende stap? De installatie en het gebruik, natuurlijk! Dit doe je op de volgende manier:
1. Plaatsing
De locatie van de wifi-versterker is cruciaal voor optimale prestaties. Het apparaat moet worden geplaatst binnen het bereik van het oorspronkelijke wifi-signaal, maar dicht genoeg bij de gebieden waar het signaal versterkt moet worden. Een goede vuistregel is om de versterker halverwege (of op driekwart) tussen de router en het gebied met een zwak signaal te plaatsen.
2. Configuratie
Moderne wifi-versterkers zijn doorgaans eenvoudig te configureren. Veel apparaten bieden een WPS-knop (Wi-Fi Protected Setup), waarmee je eenvoudig verbinding maakt met de router door op een knop te drukken op zowel de router als de versterker. Voor apparaten zonder WPS-knop is het meestal nodig om via een webinterface of mobiele app in te loggen op het apparaat en het wifi-netwerk te configureren. Lees de gebruiksaanwijzing van het apparaat goed door.
3. Overwegingen bij het gebruik
Eenmaal in gebruik, is hopelijk het probleem wel verholpen. Echter dien je nog wel enig rekening te houden met een aantal punten, de punten die je in overweging hebt genomen, voordat je het apparaat hebt aangeschaft.
- Snelheidsvermindering
Het gebruik van een wifi-versterker kan de snelheid van het netwerk verminderen, vooral als het apparaat op dezelfde frequentieband werkt als de router. Dit komt omdat de versterker zowel moet ontvangen als verzenden, wat de beschikbare bandbreedte halveert. - Interferentie
Andere elektronische apparaten, muren en metalen objecten kunnen interferentie veroorzaken, wat de prestaties van de wifi-versterker kan beïnvloeden. Het is belangrijk om rekening te houden met mogelijke bronnen van interferentie bij het plaatsen van de versterker. - Beveiliging
Zorg ervoor dat de wifi-versterker dezelfde beveiligingsinstellingen gebruikt als de router. Vergeet dus niet alles up-to-date te houden en stel in sterk wachtwoord in.
Moet lukken toch?
Vergeet de internetkabel niet
Niet om het een of ander hoor, maar als je een vaste computer hebt, dan past daar gewoon een internetkabel in. Net als dat die ook in sommige laptops past. Met andere woorden, als je op je computer niet sterk genoeg internet hebt, dan kan je gewoon een internetkabel trekken. Geloof ons als we zeggen dat dat echt de uitvinding van de eeuw is, die je van veel ongemakken zal weerhouden.
Conclusie
Wifi-versterkers zijn een handige oplossing voor het verbeteren van de wifi-dekking in woningen en kantoren. Ze werken door het bestaande signaal op te pikken, te versterken en opnieuw uit te zenden, waardoor het bereik van het netwerk wordt vergroot. Hoewel ze niet altijd de perfecte oplossing zijn vanwege mogelijke snelheidsverminderingen en interferentie, bieden ze een betaalbare en gemakkelijke manier om wifi-dekking te verbeteren. Voor grotere en meer complexe omgevingen kunnen mesh-netwerken een beter alternatief zijn, omdat ze een meer robuuste en efficiënte oplossing bieden voor volledige wifi-dekking.