a cucumber and some flowers on a white surface a cucumber and some flowers on a white surface

Moringa: is het écht voordelig of zijn er nadelen?

Another day, another moringa supplement? Well, we dachten van niet. Toch zijn er verschillende mensen die ‘zweren’ bij dit product. Want, inderdaad, het is gewoon iets wat je zonder recept kan krijgen. Toch altijd wel bijzonder, zonder dat veel mensen nu echt weten waar het goed voor is, zullen ze toch het een en ander naar binnenschuiven. Enfin, lees in deze blog alles over moringa, inclusief nadelen. Is het namelijk wel écht goed voor je?

Waarom supplementen nemen?

Mensen nemen supplementen om verschillende redenen, vaak om hun gezondheid te ondersteunen of tekorten aan voedingsstoffen aan te vullen. Sommige mensen gebruiken supplementen om specifieke gezondheidsdoelen te bereiken, zoals het verbeteren van de immuniteit, het verhogen van energie, of het bevorderen van een gezonde huid en haar. Anderen consumenten supplementen om tekorten aan vitamines en mineralen aan te vullen die kunnen ontstaan door een onevenwichtig dieet, leeftijd, of medische aandoeningen. Super fijn natuurlijk, maar van veel supplementen is tegenwoordig bekend dat het eigenlijk niet echt nodig is. Hmm… Hoe zit dat dan eigenlijk met moringa?

Wat is moringa?

Moringa is eigenlijk iets wat van oorsprong werd gekend uit de volksgeneeskunde. In principe is het een plant, welke komt uit Zuid-Azië. De balderen van de plant worden vaak gebruikt vanwege de rijke voedingswaarde en gezondheidsvoordelen. Zo bevat het een hoge concentratie aan:

  • vitamines (waaronder vitamine a en c)
  • mineralen (zoals kalium en calcium)
  • antioxidanten
  • eiwitten

Het product wordt vaak geconsumeerd in poedervorm of als thee. Het staat bekend om zijn mogelijke voordelen, zoals het versterken van het immuunsysteem, het verbeteren van de spijsvertering, het reguleren van de bloeddruk en het ondersteunen van het herstel van je huid. Met andere woorden, het is goed voor bijna alles in je lichaam.

Nadelen van moringa

Klinkt bijna too good to be true, doesn’t it? Nou, dat vinden wij in eerste instantie ook. Daarom vonden we het ook weleens interessant om juist de ‘nadelige’ kanten van dit goedje te ontdekken. Of zijn die er niet?

#1 Geen wondermiddel

Och, och. Wat zou het fijn zijn als al die bovenstaande punten inderdaad kloppen. Dan ben je met alleen al de inname van moringa hard op weg om jezelf helemaal gezond te maken. Echter is niets minder waar. Een gezond lichaam vereist voldoende lichaamsbeweging, een gevarieerd dieet en voldoende slaap. Mocht je in een periode erg druk zijn of veel kampen met stress, dan kan het interessant zijn om eens naar wat ‘boosters’ te kijken.

#2 Niet voor iedereen

Personen die een aandoening hebben aan hun schildklier (en/ of daar medicijnen voor slikken), zij met diabetes of de personen met een lage bloeddruk kunnen beter geen moringa slikken. Dat heeft te maken met een aantal bestanddelen van moringa die daar een negatieve werking op hebben en het probleem kunnen verergeren. Niet echt de bedoeling, wanneer je het juist ‘voor je gezondheid’ doet?

#3 Mogelijke bijwerkingen

Heb je bovenstaande problemen niet, dan kan het nog zo zijn dat je vervelende bijwerkingen ervaart. Lees daarom van te voren altijd de bijsluiter van het product en raadpleeg eventueel een medisch professional voor advies. Zij kunnen je vertellen of het nodig is dat je dit slikt of je zullen je misschien wel zelfs vertellen het niet te doen.

#4 Verwarring

Wij hebben het in deze blog met name gehad over de werking van moringa-bladeren. Echter zouden andere onderdelen van de moringa boom, zoals de schors of wortel weer andere voordelen hebben. Doe je niet goed genoeg onderzoek, dan zal het zomaar kunnen zijn dat je het verkeerde onderdeel tot je neemt, met de veronderstelling dat het een werking heeft die juist een ander deel levert. Met andere woorden, doe zelf ook eerst je onderzoek, voordat je klakkeloos de influencers volgt en doet wat zij doen.

Gevaar van influencers

Want even, hè. Even gesproken over die influencers. Ze doen een tal van goede dingen, maar in de gezondheidswereld is het toch even oppassen geblazen. Zo verspreiden ze vaker dan eens onjuiste of niet-wetenschappelijke informatie door een gebrek aan expertise. Daarnaast geven ze adviezen op basis van trends, wat er toe kan leiden dat mensen onnodige of zelfs schadelijke diëten en supplementen proberen. Mensen worden bang gemaakt en dokters zijn de helft van hun dagen bezig om patiënten gerust te stellen. Denk maar zo, jouw arts heeft er voor gestudeerd. Een second opinion vragen mag altijd, maar doe dat dan niet op eigen gelegenheid op het internet.

Conclusie

Moringa of niet? Nou, wij weten het nog zo net niet. Moringa zal een tal van voordelen hebben voor een hoop mensen, maar er is maar weinig wetenschappelijk bewijs van. Bovendien is het in basis gewoon de bedoeling dat je van nature gezond leeft. Dus, veel bewegen, gevarieerd eten en voldoende slaap pakken. Ben je benieuwd naar moringa omdat een influencer het geprobeerd, think again voordat jij het zelf gaat proberen. Het is niet voor niets dat ieder lichaam anders is!