Welkom bij één van onze blogs op Detailhandel. Vandaag de dag bespreken we een onderwerp dat langzamerhand steeds meer naamsbekendheid krijgt in ons land. We hebben het over iets wat in de industrie van stoffen steeds populairder wordt, Tencel. Hoe je dit product misschien al wel onder een andere benoeming kende (lyocell) vertellen we alsnog graag wat het is, wat er zo voordelig aan is, maar ook waarom het wellicht wat tegenvallende negatief uitvalt. Nou goed, klaar met dat geheimzinnige gedoe, het is tijd om te beginnen met lezen!
Uitleg van het begrip
Tencel is een merknaam van het bedrijf Lenzing dat zij geven aan lyocell. Tencel is een duurzame vezel die wordt geproduceerd uit houtpulp van de eucalyptusboom. Het productieproces van Tencel is ontworpen om zo milieuvriendelijk te zijn, met een gesloten kringloop waarin de gebruikte chemicaliën opnieuw worden gebruikt.
Zo zou het zijn dat eucalyptusbomen kunnen groeien op plekken waar de bodemkwaliteit laag is. Verder heeft de stof een FSC kenmerk. Dat houdt in dat er duurzaam geteeld wordt. Helaas betekent het niet per definitie dat er voor elke boom weer een boom terug wordt geplaatst, maar wel dat er rekening wordt gehouden met:
- ecologische omstandigheden
- sociale aspecten
- economische situaties
in en rondom het bos.
Kenmerken van tencel
Leuk om te weten is dat tencel verschillende kenmerken heeft waarom het zo geliefd is. hierbij kan je denken aan:
- Zacht en comfortabel
Tencel geeft een gevoel van luxe en is zeer comfortabel om te dragen - Ademend
Het is goed in het reguleren van vocht, waardoor het ademend is en ideaal is voor kleding. Overigens zie je om die reden ook steeds vaker dan tencel wordt gebruikt in matrassen/ matrashoezen. Wie wil er nou geen nacht waarin je niet meer wakker wordt omdat je het zo warm hebt? - Biologisch afbreekbaar
Tencel is een natuurlijk product en kan gemakkelijk afbreken in de natuur. Sterker nog, het zou 100% biologisch afbreekbaar zijn. - Kreukvrij
Het heeft een natuurlijke weerstand tegen kreukels, wat het ‘onderhoud’ ervan vermakelijk.
Eventuele nadelen van tencel
Tja, hoewel het allemaal echt geweldig klinkt, dat tencel, kent het helaas ook een aantal nadelen. We hebben deze voor je uitgezocht en op een rijtje gezet. Heb je bijvoorbeeld al gedacht aan…
… houtkap
De houtkap van de bomen gaat sneller dan de groei van nieuwe bossen. Hoewel het er werd wordt nagedacht over de bosbouw, is het niet helemaal zonder risico’s. De grootste kritiek komt van de mensen die de producenten verwijten dat hier dan net niet over na is gedacht.
… verkleuring
Tencel kan gevoelig zijn voor verkleuring door blootstelling aan zonlicht of bepaalde chemicaliën, zoals bleekmiddelen. Dit kan een probleem zijn voor kledingstukken die regelmatig buiten worden gedragen of worden gewassen met wat hevigere wasmiddelen. Consumenten moeten mogelijk extra voorzichtig zijn bij het onderhouden van Tencel-producten om de kleuren en de kwaliteit te behouden.
… kreukgevoeligheid
Hoewel Tencel van nature kreukbestendig is, kan het in bepaalde omstandigheden toch gemakkelijk kreuken. Overigens is de reden voor die kreukels bij veel mensen hetzelfde en dat is dat ze de wasmachine op te hoge toeren laten centrifugeren. Stel een iets rustigere draai in en je zal zien dat het probleem zo ‘gesolved’ is.
… kosten
Een van de meest opvallende nadelen van Tencel is de prijs. De productie van lyocell vereist geavanceerde technologie en strikte milieunormen, wat resulteert in een hogere kostprijs in vergelijking met veel andere stoffen, zoals katoen of polyester. Voor consumenten kan dit betekenen dat Tencel-producten minder toegankelijk zijn, vooral als budget een belangrijke factor is.
… vlekken
Ai… Gesmeerd met tomatensaus? Er bestaat een kans dat dit inderdaad niet heel gemakkelijk uit je kleding te halen is. De vlek trekt makkelijk in je kledingstuk zonder dat je het er met ‘vors geweld’ uitkrijgt. Nou goed, dat is vast met wel meer stukken zo en voorlopig kan je het dan nog maar doen met de ‘oma weet raadt…’ oplossingen, of niet dan?
… ventilatie
Tencel is een stof die redelijk strak wordt geweven. Dat houdt in dat de stof minder goed ventileert. Omdat het wel goed vocht door laat, kan het zijn dat zweetluchtjes op een vervelend manier blijven hangen. Het is niet zo dat je een strak shirt van tencel nou echt zonder kringen onder je oksels kan verlaten. Tenzij je niet of nauwelijks zweet natuurlijk.
Maar goed, voor al deze nadelen is ook wat te zeggen in de zin van dingen die ze weer naar beneden halen. Bovendien moet je niet vergeten dat tencel het Europese ecolabel draagt en dat het dus zeer natuurlijk én duurzaam is. Alleen dat al is voor ons een reden om voor dit materiaal te kiezen. Heb je je twijfels er nog bij, dan zouden we je willen aanraden om gewoon eens naar een winkel te gaan en even te voelen hoe het nou aanvoelt. Wellicht ben je direct verkocht en slaap jij vannacht onder een dekbed van tencel. You never know wat dit soort dingen je brengen… Toch?